Under 2020 ska utbildningsnämnden i Vilhelmina kommun spara 30 miljoner kronor. Föräldrar och bybor är oroliga att byskolorna i Nästansjö (skolan som vi ser på bilden) och i Malgovik ska läggas ned.

Vilken uppslutning det var igår på informationsmötet som föräldrar och bybor i Nästansjö och Malgovik anordnat. Stort tack för det initiativet och för ett klokt upplägg av mötet. Bra tonläge och konstruktiva samtal. Stort gjort, i ett läget där det är de egna barnens framtid som påverkas.

Jag fick några nya idéer igår, hoppas fler fick något med sig hem. En sak som vi borde diskuterat mer är vad ansvar är – egentligen? 
Själv funderade jag på vägen hem hur mycket skit, skam och nesa vi som förtroendevalda kan tänkas vara beredda att ta? Det finns ”kommuner” i bland annat Norge och England som ”vågat vägra” att administrera det som de ansåg vara orimliga nedskärningar.

Just nu pågår en diskussion på riksplanet om att kommuner och regioner behöver mer pengar från staten. Den borde ha varit igång för länge sedan, men bra att rikspolitiken i alla fall vaknat fem i tolv. Jag förstår att det varit ett känsligt ämne eftersom alla nuvarande riksdagspartier varit mer eller mindre delaktiga i besluten om nedskärningarna. Det är oerhört mänskligt att inte vilja backa i en fråga.

Känslor är starka så det ska till saker som kaos på sjukhusen i Stockholm för att verkligen komma till skott. I Sverige planerar 6 av 10 kommuner att lägga ner skolor.
Det krävs politiskt mod om vi i Vilhelmina ska försöka ”övervintra” verksamheter i ett läge där vi behöver spara 30 miljoner enbart inom utbildningsförvaltningen – i år! Om inget händer kommer nya besparingar även året därpå!

Hur långt är vi beredda att gå?
Hur stora nedskärningar är rimliga?
Och är de ens möjliga att göra?
Vad är politiskt ansvar – egentligen?


Idag ska jag och
mina rektorskollegor fortsätta räkna på olika nedläggningar/nedskärningar.Hur gör man kloka beräkningar? Hur skapas excelfiler som är så verklighetsnära som möjligt?

I efterhand vet vi att nedläggningen av skolan i min by Latikberg inte genererade den besparing som var tänkt. Det sägs att det blev hundratusen kronor, vet inte om det stämmer. Om vi hade fått det betinget i vår bygd, då hade vi skramlat in det. Jag är helt säker! 

Vid en tillbakablick undrar jag verkligen också hur vår kommunala budget skulle ha sett ut om skolan funnits kvar? Med andra ord, var det ett klokt beslut att ta? 

Låt oss fundera mera – tillsammans! 
Nästa helg finns chans att göra det tillsammans med andra i Österfärnebo. Skolor kommer att vara ett fokusområden.Kanske nån vill hänga med mig dit? Hoppas det! Hör av er i så fall!

Men idag är det fredag och snart helg! Låt oss njuta en stund av det!
Inez Abrahamzon